Son Dakika
Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Genel Merkezi tarafından Afyonkarahisar’da 2 gün boyunca sürecek olan ‘İstişare ve Değerlendirme Toplantısı’ Korel Termal Otel’de gerçekleşti.
Afyonkarahisar Korel Otel de 1-3 Nisan 2016 tarihleri arasında yapılan toplantıya il şube başkanları ve Genel Başkan Ekrem Erdem katıldı.
Genel Başkan Ekrem Erdem konuşmasına dernek hakkında bilgi vererek başladı. Erdem ” 15 Mayıs 2006’da “Türkçedeki bozulma ve yabancılaşmanın araştırılması, Türkçenin korunması ve etkin kullanımı için alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi” amacıyla 105 imzalı bir Meclis Araştırma önergesi verdik. Derneğimiz 22 Mayıs 2008’de kuruldu.Kamu yararına çalışan dernekler statüsündedir.
” DİLİMİZ KİMLİĞİMİZDİR ”
Erdem ” Toplumlar; Dil sayesinde anlaşırlar, ortak hayaller kurarlar, tarihe ortak hatıralar bırakırlar ve bu ortak değerlerle millet olurlar. Bir topluluğu önce millet, sonra kültür ve medeniyet sahibi yapan toplumsal hafıza, ancak ortak bir dille mümkündür.
Dilde başlayan yozlaşma ve yabancılaşma, dille sınırlı kalmayarak, zamanla bütün değerlerin yok olmasına ve millî birliğin telafisi imkânsız zararlar görmesine sebep olur.Derneğimiz, genç nesillerin kültür ve medeniyetlerini ancak doğru konuşup doğru yazabildikleri bir Türkçeyle kavrayabilecekleri inancındadır.” dedi.
Şube başkanları yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi vererek çalışmalar hakkında istişare ettiler.
Program sonrasında hep birlikte Afyonkarahisar’da Gezilecek yerler ve tarihi mekanlar ziyaret edildi. Yetkililerden bilgi alındı. Ziyarete Belediye Başkanımız Burhanettin Çoban, AK Parti Il Başkanı İbrahim Yurdunuseven eşlik etti
Dil ve Edebiyat Derneği üyeleri Afyon’a hayran kaldı
Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Genel Merkezi ve şube yönetim kurulu üyeleri Afyonkarahisar’da toplandı.Korel Termal Otel’de misafir edilen dernek yönetim kurulu üyeleri Afyonkarahisar’ı keşfetme imkanı buldu.
40 DİREKDE BİRBİRİNDEN FARKLI
İlk olarak Afyon kalesinin eteklerinde olan tarihi Ulu Cami ziyaret edildi. Afyon’un en büyük camilerinden birisi olan Ulu Cami, Anadolu Selçukluları devrinde 1272 yıllarında Sahipata Nusretiddün Hasan tarafından yaptırılmış olup, tamamen el yapımı bir çivi bile kullanılmadan, ahşap tavanlı ve 40 ahşap direğin bu tavanı tuttuğu aynı zamanda 40 direği de birbirinden farklı olan mimari yapı ilgi çekti. Ulu Cami İmamının, cami ile ilgili verdiği bilgileri dernek başkanları ve üyeleri ilgiyle dinledi.
GELENEĞİ DEVAM ETTİREN TEK MEVLEVÎHÂNE
Bir çok yer ziyaret edildikten sonra en son olarak Mevlevi ( Türbe ) Cami ve Müzesi gezildi. Cami güzergahındaki tarihi binalar hakkında da bilgiler verildi. Gazeteci eşleri ahşap binaların ve konakların önünde fotoğraf çekmeyi ihmal etmedi. Mevlevilik ve Mevlevihane hakkında bilgiler veren cami sorumlusu, “Afyonkarahisar Mevlevîhanesi’nin diğer Mevlevihaneler arasında ayrı bir yeri vardır. Mevlevîlik töresinde Konya’dan sonra ikinci sırayı alır. Semahane, mutbah ve öbür bölümleriyle birlikte esasen büyük bir mevlevîhanedir. Türbede Mevlevî şeyhlerine ait on iki ahşap sanduka bulunmaktadır. Mevlâna’nın torunlarından Âbâ Pûş-i Veli, Sultan Dîvanî ( Mehmet Semâi Çelebi ), Hızır Şah Çelebi gibi Mevlevî büyükleri ile Şah İsmail’in oğlu Elkas Mirza da burada yatmaktadır ” dedi.Tarihi yerlerin ziyaretinden sonra dernek yönetimi Afyon’dan ayrıldı.
BENZER HABERLER