logo

Baharla birlikte kene vakaları yeniden başladı!

Baharla birlikte kene vakaları yeniden başladı!

Baharla birlikte kene vakaları yeniden başladı!

1

Havaların ısınmasıyla kene vakalarında da artış yaşanmaya başladı. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına neden olan keneler bölgelere göre farklılık gösteriyor. Bazı bölgelerde ölümcül sonuçlara neden olurken bazı bölgelerde ise zararsız oldukları ifade ediliyor.

Koyulhisar risk bölgesi altında.

Birileri kene atar, bizim tavuklar da yer (di ).

 Ya şimdi? Atılan keneleri kim toplayacak.

 

Havaların ısınmasıyla birlikte keneler, bu yıl da kişilerin sağlığını tehdit ediyor. Isırdığında anestezik madde salgıladığı için acı hissedilmeyen ve fark edilmeyen kene ısırığının oldukça tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini belirten Medline Acil sağlık Operasyonlardan Sorumlu Direktör Dr. Barış Mutluer, konuyla ilgili uyarılarda bulunuyor.

Fırsat bulduğu anda kişinin tenine ya da kıyafetine yapışan keneler, oldukça küçük oldukları için çoğu zaman fark edilmezler. Çoğunlukla vücuttaki “ben” zannedilen keneler, küçük ısırıklarıyla sessizce vücuda girip kan emerek mikroplarını bulaştırırlar. Kişilerde Kırım-Kongo kanamalı ateşi hastalığına neden olan bu ufak ısırık, ölümcül seyredebilen bir hastalığa neden olur. Kene tarafından ısırılma ile virüsün alınmasını takiben kuluçka süresi genellikle 1-3 gündür; bu süre en fazla 9 gündür. Enfekte kan, ifrazat veya diğer dokulara doğrudan temas sonucu bulaşmalarda bu süre 5-6 gün, en fazla ise 13 gündür.

Hastalık belirtileri;  halsizlik, kas ağrısı, baş ağrısı, ateş, bulantı, kusma, ishal, sıklıkla ani başlayan aşırı halsizlik, yorgunluk, eklem ve kas ağrısı ve boğaz ağrısıdır. İlk günlerde, yüzde ve göğüste kızarmalar ile gözlerde kanlanmalar ortaya çıkabilir. Göğüs ve karından başlamak üzere vücuda yayılan küçük nokta şeklinde kanamalar olabilir ve bu kanamalar büyüyerek vücuda yayılabilir. Burun ve dişeti kanamaları gibi vücudun değişik yerlerinde kanamalarda olabilir.

Vücudunda kene olduğunu fark eden kişiler hiç zaman kaybetmeden sağlık kuruluşuna başvurmalıdırlar. Virüs kenenin ağız salgısında ve mide içeriğinde bulunduğundan uzaklaştırılması sırasında salgısının bulaşmasını önleyecek ve kusturulmayacak yaklaşımda bulunulmalıdır. Bu nedenle vücuttan uzaklaştırılırken ezilmemeli, başı kopartılmamalı, parçalanmamalı, ısı ve kimyasal herhangi bir madde uygulanmamalıdır. Bir cımbız yardımıyla sağa sola oynatılarak alınması en uygunudur. Uzaklaştırma sırasında keneye elle temas edilmemeli, eldiven kullanılmalıdır. Kene uzaklaştırıldıktan sonra ısırma alanına antiseptik bir madde uygulanmalı, eller sabunla iyice yıkanmalıdır.

Kırım Kongo Kanamalı ateşinden nasıl korunalım?

·         Keneleri kesinlikle çıplak elle tutmayın ve patlatmayın.

·         Hayvan kesimi sırasında, hayvanların kanlarına, vücut sıvılarına veya diğer dokularına çıplak elle dokunmayın.

·         Hastaların kan ve sıvılarına çıplak elle dokunmayın.

·         Tarla, bağ, bahçe ve piknik alanlarına giderken mümkün olduğunca kapalı giysiler tercih edin.

·         Keneler uçmaz, zıplamaz yerden tırmanarak çıkarlar. Kapalı giysiler giymek pantolon paçalarını çorap içine sokmak ve çizme giymek kenelerin vücudumuza ulaşmasına engel olur.

 

http://www.milliyet.com.tr/baharla-birlikte-kene-vakalari-pembenar-detay-genelsaglik-1886800/

#

SENDE YORUM YAZ