logo

Keneye Karşı Mücadelede 1 Numara!

Keneye Karşı Mücadelede 1 Numara!

2002 yılında ülkemizde görünmeye başlayan KKKA hastalığına yakalanan birçok hastaya CÜ umut ışığı oldu. 9 Şubat 1974 tarihinde kurulanCumhuriyet Üniversite her alanda başarı gösteriyor. Özellikle 11.Kat Çocuk Sağlığı ve hastalıkları servisinde bulunan hocalarımıza ve bütün çalışanlarına tekrar teşekkür ederim.

kene1

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığıyla ilgili 2002 yılından itibaren ciddi araştırmalar yapan Cumhuriyet Üniversitesi de bu hastalığın önemli tedavi merkezlerinden oldu. Her ne kadar haberlerde sadece KKKA hastalığından ölenlere yer verilse de bunun kat kat fazlası kadar da iyileşip taburcu olan oldu. Hatta çevre illerden de birçok hasta KKKA hastalığı nedeniyle Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’ne sevk edildi. Geç müdahale edilen hastalar kurtarılamazken zamanında getirilen hastalar ise tedavi edilerek kurtarıldı.

Konuyla ilgili haber merkezi ekibimize açıklama yapan Cumhuriyet Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Kaya; Sivas’tan çok şehir dışından vakalarında üniversiteye geldiğini belirtti. Kaya; “Tokat, Yozgat ve Erzincan gibi illerden hastalarımız geliyor. Geldiği zaman tabi Sivas’ta hayatını kaybeden vatandaşlar Sivas’tan hasta olmuş gibi algılanıyor. Hep Sivas’ın ismi geçiyor. Biraz da hoş olmayan bir durum olduğu için birazcık hoş değil” dedi.

İyileşen hastaların hiç konuşulmadığını belirten Doç. Dr. Kaya, en az yüz hastadan 95’inin iyileştiğini ifade etti.

Sivas Gazete

Ülkemizde ilk defa 2002 yılında bu hastalığın teşhisi konulduğunu hatırlatan Doç. Dr. Ali Kaya; “2002 yılından bu yana tabi üniversitemiz bu hastalıkla uğraşıyor, mücadele ediyor. Dolaysısıyla Türkiye’de belli bir tecrübe edinmiş hem çocuk olsun hem yetişkin hastada intaniye bölümü olsun belli bir tecrübeye sahiptir. Özellikle pediyatri olarak biz şuan yaklaşık 5 yıldır burada çalışıyorum. Beş yıl içerisinde çocuk bölümü içerisinde ölen vakamız yok” dedi.

Kaya; “Son bir iki yıldır bize gelen hastalarda bir azalma var gibi; ama bu Türkiye geneli için nasıldır diye sorarsanız bir şey söyleyemiyorum. Çünkü değişik merkezlere hastalarımız sevk olarak gidiyorlar. Bize gelen vaka sayısı iki yılın içerisinde birazcık azalma var gibi geliyor; ama yüzde yüz olarak azalmıştır demek içinde elde veri olması lazım” diye konuştu.

Sivas Gazete

Her kene vakasının ölümcül olmayacağını kaydeden Kaya; özellikle zamanında bir şekilde sağlık kuruluşuna başvuran hastalarda çoğunlukla yüz güldürücü sonuçlar elde edildiğinin altını çizdi. Son yıllarda vatandaş ve sağlık personelinde ciddi bir bilinçlenme olduğunu söyleyen Doç. Dr. Ali Kaya; “Bu hastalıktan ölen kişi sayısı da zaten çok çok düşük oranlarda seyrediyor. Yaklaşık yüzde üç yüzde beş gibi düşük oranlardadır. Dünya’nın diğer kısımlarına bakarsak bu oranın daha yüksek olduğunu görebiliriz. Ama ülkemizde bu hem sağlık personelinin bilinçlenmesi hem de vatandaşların bu konu hakkında bilinç seviyesinin artması sonucunda ciddi oranda erken müdahaleler oluyor. Bunun sonucunda da yüz güldürü sonuçlar elde ediliyor” dedi.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Ali Kaya; “Kene yapıştıktan sonra yaklaşık iki üç gün sonra tabi bu süre değişmekle birlikte 12’nci güne kadar da uzayabilir; bir periyod gerekiyor. İki üç gün sonra yavaş yavaş ateş başlıyor. Ateş arkasından genel bir halsizlik, bitkinlik, kırgınlık hali sonrasında kas ağrısı gibi bir şikâyet ortaya çıkıyor. Arkasından da adı üstünde kanama Kırım Kongo Kanamalı Ateşi dediğimiz bir hastalık bu; kanama bulguları ortaya çıkıyor. Hastalar bize mümkün olduğu kadar erken gelirse bu kanama periyodunun ortadan kaldırılması ve erken tedaviyle de yüz güldürücü sonuçların elde edilmesi mutedil bir durum” dedi.

Tarım ve hayvancılıkla uğraşan kişilerde KKKA teşhisi görüldüğünü aktaran Kaya; “Yani kenelerin bulunduğu sahaya inen kişiler daha çok bu hastalıklara maruz kalıyor. Dolayısıyla her yaş grubunu etkiliyor” dedi.

Sivas Cumhuriyet Üniversitemize başvuru yaptığımızdan ve çıktığımız güne kadar hiçbir olumsuz özellik görmediğimiz için tüm çalışan personele sonsuz teşekkür ederiz. Bizimle birlikte en zor saatlerimizde ve en zor günlerimizde  gecegündüz bizi yalnız bırakmayan değerli büyüklerime ve dostlarıma ayrıca teşekkür ederim. Dilerim bu rahatsızlığa kapılan bütün hastalar sağlıklarına kavuşarak hastanemizden ayrılır. Tüm çalışanlara Özellikle 11 .Kat Çocuk Sağlığı ve hastalıkları servisinde bulunan Doç. Dr. Ali Kaya, Dr. Hikmet Coşkun, Dr. Gülnihal hocama ve çalışanlarına tekrar teşekkür ederim.

Ayrıca Çocuk Sağlığı ve hastalıkları servisinde bize her türlü olanağı sağlayan başta Serap Hanım ve Esra Hanım’a yardımının esirgemeyen hemşire ve diğer çalışanlara ayrı ayrı teşekkür ederiz. Sivas Cumhuriyet Üniversitemizin hizmet kalitesi çok yüksek. Tüm sağlık personelinin hoşgörülü ve anlayışlı davranışları, hizmet kalitesi, güler yüzlü olmaları bizi ziyadesi ile mutlu etti.

 

Sivas Lonca Gazetesi // Özel Haber // Yasin Kıras

#

SENDE YORUM YAZ