Son Dakika
KKKA virüsü bulaşmış bazı insanlarda belirtiler hemen ortaya çıkmıyor. Kırım-Kongo kanamalı ateşi (KKKA), Nairovirüslerin neden olduğu ateş, cilt içi ve
diğer alanlarda kanama gibi bulgular ile seyreden kene kaynaklı bir enfeksiyon oluşmakta. Son yıllarda tedavide görülen gelişmelere rağmen, bu enfeksiyonlarda ölüm oranları bölgemizde hala yüksektir. Dün İlçemizden, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi ( KKKA ) hastalığı şüphesiyle biri çocuk 2 kişi hayatını kaybetti. Bir hastanın ise tedavisi devam ediyor. Bu hastalığın tedavisi ile ilgili araştırmalar ve bilimsel çalışmalara hız verilmeli.
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı için serum üretme çalışmalarının yapıldığı gündeme getirilmiş ancak hala tam olarak sonuçlar alınmış değil.
Kırım-Kongo kanamalı ateşi (KKKA) ilk kez 1944 ve 1945 yılı yaz aylarında Batı Kırım steplerinde çoğunlukla ürün toplamaya yardım eden Sovyet askerleri arasında
görülmüştür. Hastalığa Kırım hemorajik ateşi adı verilmiştir. 1956 yılında Zaire’ de ateşli bir hastadan Kongo virüsü tespit edilmiştir. 1969 ise
Kongo virüsu ile Kırım hemorajik ateşi virüslerinin aynı virüs olduğu belirlenmiş ve Kırım-Kongo kanamalı ateşi olarak hastalık yeniden adlandırılmıştır.
Türkiye de hastalık ilk başta 2002-2003 yılında Kelkit vadisi ile sınırlıyken, bugün Türkiye genelinde hemen hemen her ilde ve İlçelerde belki düşük hasta sayısı ama yine de görülmeye başladığı çok açık.
2002 yılında Türkiye’de tespit edilen ve kenelerin ısırması ile meydana gelen Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı yeni olmasına rağmen, her geçen gün yaygınlaşarak can almaya devam ediyor.
Önlemler yetersiz. Önlemler Artırılmalı. Tam 16 yıl oldu Ölüm vakalarında azalma görülmemekte aksine çoğalmakta.
BENZER HABERLER