Son Dakika
21 Haziran 1934’te çıkarılan 2525 sayılı Soyadı Kanunu ile her vatandaşın öz adından başka bir de, soyadı taşıması zorunlu kılındı. Soyadları Türkçe olacaktı. Rütbe, memurluk, yabancı ırk ve millet adları ile ahlaka aykırı ve gülünç kelimeler soyadı olarak kullanılmayacaktı.
Bizim kadar şanslı olmayanlarda vardı: Ülkemizde Soyadı ve isim mağdurları o kadar çok ki ! Bunları açık olarak örnek vermek istemedim sizler memleketinizden biliyorsunuz çevrenizde duyuyorsunuz. Koyulhisarlı dostlarım, arkadaşlarım soruyor soyadınızı nasıl aldınız. Hangi köydensiniz ? Bilgilendirici bir paylaşımda bulunmak istedim.
” Soyadı Kanunu, Türkiye’de soyadı taşıma zorunluluğunu getiren 21 Haziran 1934 tarihli ve 2525 sayılı yasa. 24 Kasım 1934 tarihinde Mustafa Kemal’e T.B.M.M. tarafından “Atatürk” soyadı verilmiştir. Bu yasayı tamamlamak amacıyla daha sonra çıkarılan 26 Kasım 1934 tarihli ve 2590 sayılı Efendi, Bey, Paşa Gibi Lakap ve Unvanların Kaldırıldığına Dair Kanun da genellikle Soyadı Kanunu olarak bilinir ”.
Koyulhisar’ın en ESKİ ve YERLİ birkaç ailesinden biriyiz. Soyadı kanunundan önce lakabımız Cücükgöz oğulları, Sonrasında EFE Olur. Koyulhisar Akseki köyünde soyadı alma sırası büyük dedeme gelir. Nüfus memuru Büyük dedemin köyüne çıkamaz durumda burada yaşayan ancak kahraman cesur adam olmalıdır diyerek, aile kalabalık. Zor bela çıktığı köyde büyük dedemizin gelmesini bekler. Akşam olmuştur. “ Dede sana ne soyadı verelim?” diye soruyorlar. Büyük dedemiz bizim geldiğimiz yer belli, bizim namımız ötelerde bilinir der, boynunu büker. “ Efe” size yakışır der. Memur EFE olarak kayıtlara geçer.
Anadolu’nun Türkler tarafından fethinden sonra Koyulhisar kısa süre içinde Türkleşmiştir. Cücükgöz oğulları, Oğuz-Türkmen boylarından Çepniler ile birlikte Horasan ve Kürtün yoluyla gelerek bu bölgeye yerleşiyor. Osmanlı tahrir defterlerinden elde edilen bilgiler, Cücükgöz oğullarının Anadolu’nun iskânında ve Türkleşmesinde oynadıkları büyük rolü ortaya çıkarmaktadır. Oğuz’un çok değer verdiği bilge bir kişi olan Irkıl Hoca’nın, devletin devamlılığının sağlanması, ileride herhangi bir kargaşaya meydan verilmemesi için bu yirmi dört oğula birer lâkap ve birer ongun ve hayvanlarına vurmaları için de birer tamga tespit edilmesinin gerekli olduğunu Kün Han’a söylediği. Onun da bu fikri kabul ederek bu işi yapmak üzere lrkıl Hoca’ yı görevlendirdiği. Irkıl Hoca’nın da yirmi dört evladın her birine birer lâkap, birer tamga ve birer ongun tespit ettiği anlatılır. Soyadı Kanunu, her Türk vatandaşına bir soyadı taşıma yükümlülüğü getiren kanundan sonra soyadımız EFE OLUR…
birçoğunuzun bildiği buradan yazmak istemedim ” Soyadı Mağdurları Listesi ” ben duyarken koptum.İlçemizde Soyadı Yerine Kullanılan Lakaplarda çok ilginç. ” Bizim lakabımız Güley’in İsmail. Değirmenci İbrahim Amca.
Bizim araştırmalarımız gerçek ve tarihe dayalıdır. Tarihe not düşmek istedim. Yerli ve Milli olmak lazım
www.koyulhisar.com
Selim EFE
BENZER HABERLER