logo

Tarihi ve doğal güzellikleriyle Koyulhisar sizi bekliyor!

Tarihi izlerimizi bugünlere kadar taşıya bildik ancak koruyamadık. İlçemizde  Osmanlı hakimiyetinden günümüze kadar korumayı başardığımız bir kaç tarihi  Osmanlı’ya ait cami, köprü, çeşme mevcut.  Uzun Hasan tarihi kitaplarda  okuduğumuz karşılaştığımız Aşağıkale ( Kale-i Zir ) şimdi yerinde rüzgar eşliğinde sular akıyor… Hanlarımız toprak oldu üzerine beton döktük. Ecdadımızın biz ve İlçe halkına bıraktığı en büyük miras anıtın önünden her gün geçiyoruz. Eğilip çeşmesinden günde bir kaç kez su içiyoruz. Doğal güzellikleriyle ilçemiz turistleri bekliyor. İlçemiz sınırlarında bulunan Tarihi eserlerimize sahip çıkamadık hiç olmazsa ayakta kalan eserlerimizi yaşatalım ve koruyalım. Koyulhisar şehitler ve gaziler yurdudur.

Koyulhisar İlçemiz doğal turistik kaynaklarıyla ve orman örtüsü çeşitliliğiyle dikkate değer bir bölgedir. Geçmişten günümüze var olan bu potansiyel turizmde, tanıma-tanıtma-değerlendirme kapsamına alınmadığından dolayı hak ettiği yeri bulamamıştır. Çam, gürgen, meşe ve köknar ağaçlarıyla bezenmiş olan orman üniteleri ilçemiz açısından en önemli doğal cazibe unsurudur. Ormanların sadece görünüm açısından değil, aynı zamanda sağlık turizmi açısından da öneminin büyüktür.

Koyulhisar Yaylaları bakımından oldukça zengin bir potansiyele sahiptir. Arazi yapısı, iklimi, zengin su kaynakları ve bitki örtüsü ile her türlü doğa turizmine uygundur. Yayla yaşantısı çok önemli yer tutar.

Eğriçimen, Arpacık Yaylası, Ardıçalan Yaylası, Kengercik Yaylası, Kalınpınar Yaylası,  Handüzü Yaylası…

Büyük çoğunluğu çam ormanları ile kaplı olan ilçemizde Tekke deresinin kuzey yamaçları ile Dumanlıca yaylasının kuzey yamaçlarına kadar genelde çam ve köknar ormanları, vadinin güneyinde Gölcük yaylasından batı yükseltisine doğru çam ormanları ile kaplıdır. Yer yer gürgen ve meşeliklere de rastlanmaktadır. Bu kadar çeşitliliği bünyesinde barındıran ilçemiz orman örtüsü ile çoğu yerleşim merkezinde bulunmayan yeşil bir görünüme sahiptir. Bir diğer turistik kaynak ilçeyi çevreleyen dağlardır. Dağlar temiz hava, dağa tırmanma sporu, orman içi doğal yürüyüş, mantar toplama, yamaç paraşütü ve kayak turizmi gibi fonksiyonlarıyla değerlendirilen doğal merkezlerdir.  Koyulhisar ilçesi  de bu tür konulara ilgisi olan kişilerin zamanlarını geçirebilmeleri  için gerekli ortamları bulabilecekleri  bir yerdir.

İlçede yayla turizmi diğer bir doğal çekicilik olarak karşımıza çıkmaktadır. Doğal güzellikleri ile dikkat çeken ilçede organize bir turizm faaliyeti bulunmamakla beraber sahip olduğu 48 yayla ile yayla turizmine yönelik büyük bir potansiyele sahiptir.İlçe il merkezine uzak olmasından dolayı turizm karakteri açısından Sivas’tan farklılık göstermektedir. Bu yönüyle ilçemiz Karadeniz turizm fonksiyonu ile bağdaşır niteliktedir.

ey2

Eğriçimen Yaylası

Eğriçimen yaylası ilçe merkezine 17 km. uzaklıktadır. Yayla ormanlar arasında güney batıdan kuzey batıya doğru uzanan bir vadinin içerisindedir. Vadinin yamaçları çam ormanları ile kaplıdır. Şaşalağan Boğazı ile Yedigözelerden, Ayşem çeşmesi , Aşk Pınarı ve Efe Pınarından çıkan kaynaklar yayla içerisindeki kaynaklarla birleşerek bir akarsu oluşturmaktadır. Bu derenin yayla içerisinde büklümler çizerek akmasından ve derenin etrafının çayırlık oluşundan ötürü yaylaya “ Eğriçimen ” adı verilmiştir.

 Eğriçimen yaylası en az beş yüz yıllık bir yayladır. Buz gibi suyu, oksijeni bol havası ve alt yapısının büyük bir bölümünün tamamlanmış olması, buraya çağdaş yayla görünümü kazandırmaktadır. Yaylanın Yedigözeler tepesinde rakım 1800 metre olup, bu tepeden Kelkit Vadisi görülmektedir.

Konaklama tesisleri, lokanta ve diğer turistik sosyal tesisler yerleşim alanının güneybatısındaki çam ormanı içerisine kurulmuştur. Belediye hizmetlerinin verildiği tesisler ile bakkal, fırın, manav ve kasap gibi ticarethaneler yayla içerisinde mevcut.

 

Koyulhisarda görülmesi gereken 5 doğa harikası yer…

Autosave-File vom d-lab2/3 der AgfaPhoto GmbH

 

Arpacık Yaylası:

İlçe merkezinin kuzeyinde 22 km. uzaklıkta, etrafı çam ormanları ile çevrilidir.  Bol oksijenli tertemiz havasının yanında soğuk sularında tabii olarak alabalık mevcuttur. Taşpınar, Kadife ve Hacıilyas köylerimizin   ortaklaşa kullandığı bu yayla kış turizmine de son derece müsaittir. Yazın mutlaka görülmeli.

Kengercik Yaylası:

İlçe merkezinin kuzeydoğusunda 25 km. uzaklıkta bir yayladır. Günümüze kadar özelliklerini kaybetmeyen tek yayladır. Soğuk suların, tüten dumanların mevcut olduğu, Kengercik yaylası, Arpacık yaylasına 3 km. uzaklıkta olup İkizyaka ve Kadife Akbulut Mahallesinin ortaklaşa kullandığı yayladır. Topalan yaylası, Koşoluk yaylası, Kalınpınar yaylası ve Başyayla ve buna benzer bir çok yayla burada sıralanabilir.

Mesire Yerleri

Tekke Deresi, Ayran Pınar, Ayşem Çeşmesi, Aşk Pınarı ve Efe Pınarı, Saklı Şelale, Çakıl, Bedreşin Göze, Çığrık Kapı, Yedi Gözeler, Millet Bahçesi, Zapçıoğlu Pınar, Kebap Gözesi, Kengercik Çevresi, Tekke Deresi Soğuk Su,  Uzun Çayır, Baldıran, Çatal Çam, Örencük, Osman Fırat Çeşmesi, Yağlı Göze, Koşoluk, Ekincik, Elmalı Dere, Koyun Deresi, Erikliyurt ilçe yaylaları ve köy yaylaları çevresi ilçenin önemli mesire yerleri olarak dikkat çeker.
Bu mesire yerleri içerisinde çok sayıda yer dikkat çekicidir mutlaka görülmeli.

 Tarihi Değerlerimiz… Tarihe meydan okuyan asırlık eserler.

Aşağıkale (Kale-i Zir) : Kalenin bazı duvar kalıntıları durmaktadır. Yalçınkaya üzerine inşa edilen kaleden ırmağa inen merdivenlerin izlerine rastlanmaktadır.Ancak bu Yalçınkaya üzerinde kurulan Hes’ler bu tarihi kalıntılarımızı yok etti.

Yukarıkale (Kale-i Bala) : Yukarıkale köyünün doğusunda,sarp yamaçlar üzerindeki kalenin harabelerine rastlanmaktadır. Kaleleri Uzun Hasan yaptırmıştır. Koyulhisar kalesinden Evliya Çelebi de bahsetmektedir. Kale içinde 100 ev, anbar, cephanelik, su sarnıçları, demir kuyusu vardır. Aşağıda bir şehir, camii ve dükkanlar bulunduğundan bahseder.

Hacı Murat Hanı: Tamamı kesme taşlardan yapılmış olup , Suşehri Niksar yolu üzerinde yaklaşık 20×100 m. ebatındadır. Duvarları ayakta kalmış , üst örtüsü 1939 depreminde yıkılmıştır. İzlerini ve kalıntılarını görmekteyiz. Aslında bugün kültür varlığının bakım, onarım ve restorasyonunu yaptırmak mümkün. Müze yapabiliriz.

Hamam Kalıntısı: Aşağıkale Mahallesinin batısında bulunan KALE-İ ZİR de bulunan hamam harabesinin kubbesi çökmüş ve toprak altında kalmıştır. Hes santraeli kuruldu ve altında kaldı.

Koyulhisar İlçe Merkezinde Bulunan Anıt Çeşme : Türk ordusunun Koyulhisar halkına şükran borcu olarak “1333 ve 1334 senelerinde Ordulu Ahmet Rıfat Beyin Kaymakamlığı zamanında Koyulhisar kazası erkek ve kadınının nakliyatı askeriyede geçen kıymetli hizmetlerine ordunun şükran ve hatırayı takdiridir. 25 EYLÜL 1334”yıllarında anıt çeşme yapılmıştır. Ecdadımızın biz ve İlçe halkına bıraktığı en büyük miras olarak bu anıtı görüyoruz.

Höyükler : Elde edilen buluntulardan M. Ö. ki yıllarda iskan gördüğü anlaşılmaktadır. Yeniarslan höyükleri ,aynı adla anılan köyde üç Höyük bulunmaktadır. Sugözü köyüne ait Başyayla ile Dağ Eksi mezrası arasında birde höyük mevcuttur. Tarihi yılları bilinmemekle beraber birde anıt çeşme mevcuttur.

 

www.koyulhisar.com

 

 

 

 

 

 

#

SENDE YORUM YAZ